Lackenkogel, een must in Pongau
Lackenkogel, een must in Pongau

Lackenkogel, een must in Pongau

De Lackenkogel en de Lackenalm behoren tot de meest populaire wandelbestemmingen in de Salzburger Sportwelt. Hoog boven Altenmarkt en Flachau gelegen, vinden we alles wat nodig is voor een de perfecte onspanning en rust. De wandelpaden zijn familievriendelijk, door weelderige weilanden, op een berg die over alles lijkt te waken. Op de top worden we beloond met een panorama van 360 graden waarmee je over de Hohe Tauern kunt kijken.

Hoewel het altijd wel fijn vind om alleen met de jongen in de bergen te zijn en het gevoel heb dat ik de prachtige natuur en het moment nog intenser kan beleven, is het ook heel gezellig om een keer met de meiden hier te wandelen. De lackenkogel hoort ook bij de ‚7 schönsten Gipfel der Salzburger Sportwelt’ die wij als familie ook allemaal bewandelen,

We starten vanaf het berghotel Sattelbauer in Flachau. Hier trekken we onze wandelschoenen aan en nemen onze rugzakken mee. In het begin leidt het goed bewegwijzerde pad nr. 73 ons steil omhoog langs een droge beekbedding. Tegelijkertijd zou je ook kunnen kiezen voor de bosweg, die geschikt is voor kinderwagens en mountainbikes, natuurlijk kiezen wij de bospaadjes omdat de jongens toch echt willen wandelen. Puur natuur.

Op de idyllische Lackenalm.
De Lackenkogel is geen bijzonder moeilijke berg, maar er moet een zekere mate van zekerheid zijn. Overigens dankt het zijn naam aan de diepzwarte vijvers, de Lacken, ver onder de top. Na ongeveer een ​​uur eindigt ons pad op een heuveltop in de bosweg, waar we drie lange bochten op lopen naar de Lackenalm op 1.630 meter, dan hebben we de eerste bestemming van vandaag bereikt. Het plateau van is populair bij zowel de lokale bevolking als de gasten en kan gemakkelijk worden omschreven als een oase van rust in de bergen.
Mooie hutten, weelderige weiden en vredig grazende dieren, eindeloos genieten. We nemen een kijkje bij de populaire Hinterkuchlberghütte en maken foto’s met de jongens.

We laten de almen achter ons en volgen de markeringen voor het pad naar de Lackenkogel. Dit lijkt de hele tijd binnen handbereik te zijn, de top ligt recht boven ons en waakt over het alpenweidegebied.
Voordat het echt naar boven gaat zien we nog een paar vijvers die hier strikt genomen niet eens zouden moeten bestaan en worden daaroma ook Himmelsstreich genoemd. Op de hele alpenweide is geen bronwater maar de vijvers drogen toch nooit uit, zelfs niet in de heetste zomer.

We slaan linksaf op de inkeping en lopen een vrij steile bergrug op, die ook nauwelijks overwoekerd is. Hoe aangenaam de tour tot nu toe ook is geweest, dit stuk is nu toch wat zwaarder. Maar dan kun je genieten, het is hier echt prachtig en je kunt gewoon de omliggende bergen zien.
Rechts leidt het pad naar beneden naar Zauchensee. Links gaat het verder naar de top.
Tot nu toe liep het pad voornamelijk door lariksbossen en dennenvelden, nu wandelen we langs de met gras begroeide en soms rotsachtige bergkam. Sommige plekken zijn smal en gaat het stijl naar bergafwaarst, goed opletten en op het pad blijven. Nog een laatste rots die we moeten omzeilen, dan ligt de top met het mooie houten kruis voor ons.
Enkele andere wandelaars zijn er al, een paar paragliders wachten op de juiste wind om aftezetten.
Een prachtig uitzicht. Großglockner, Ankogel, Hochgolling, de Schladminger Tauern, de Dachstein en zelfs de Bischofsmütze – ze zijn allemaal binnen handbereik en laten ons deelnemen aan een adembenemend panorama.
We zoeken een plekje waar we tijdens onze snack van het uitzicht kunnen genieten voordat we weer naar beneden wandelen.

Wat is het toch mooi om in de bergen te wonen.