Krampus
Krampus

Krampus

De Krampus.

De traditie is dat mannen zich als Krampus vermommen  in de eerstetwee weken van december.
Op heiligavond, 5 december gaan ze opstraat en jagen kinderen en volwassen angst aan door met bellen enkettingen veel lawaai te maken. Het idee daarachter is dat de kwadegeesten met die lawaai worden verjaagd.  

Ook doen de Krampussen met hun Sinterklaas aan huisbezoeken. Sinterklaasdeelt cadeautjes uit en de Krampus dreigt met straf voor de stoutekinderen of neemt ze zelfs mee.

Krampuskostuumsbestaan meestal uit zelfgemaakte houten maskers met  zwarteschapehuid en hoorns en klauwen. Er bestaan tegenwoordig veleevenenmenten en verenigingen die Krampusoptochten organiseren.Hierdoor zien ze er per dorp verschillend uit.

Alpen

Tenzuiden van Salzburg ligt een prehistorisch zoutgebied. Net als inNederland en België gaat daar op 5 december een als Sint Nicolaasverklede man rond. Het is een heel ander feest dan hetSinterklaasfeest, maar het vertoont ook overeenkomsten. Het is nietvoor niets dat die feesten op 5 december plaatsvonden en niet op 6.De 6e december van het jaar 340 is de sterfdag van Sint Nicolaas. Opde 5e werd het heidendom nog gedoogd. Scheer vermoedt dat de vieringvan heidense feesten op die datum daar iets mee te maken heeft.

Zemaken lawaai met bellen en verjagen op die manier de kwade geesten.Ze stormen ook de plaatselijke herberg in, waar de kinderen vanspanning onder de tafel kruipen. Dan wordt het ‘witte en zwartegezelschap’ binnengelaten. Het witte gezelschap is de Sint. Hijnoem zich Nicolaus en begroet de goeden en braven met vreugde. Deduivel is het zwarte gezelschap, de duivel die ‘brrrr’ roepten met bellen rinkelt die hij om zijn enkels heeft. Terwijl de Sintbinnen met de aanwezigen hun goede en slechte daden doorneemt, staanbuiten de Krampussen te razen.

De processie zit vol symboliek.

kwade geesten verdrijven;

goed van kwaad onderscheiden;
demonen teisteren de mensen;
slaan van de velden is om vruchtbaarheid van het land op te wekken;
slaan van de meisjes is om vruchtbaarheid van de meisjes op te wekken;
de heilige houdt een oogje op alles.

Cadeautjes

Krampussen gaan ook huizen binnen en Sinterklaas deelt dan cadeautjes uit aan brave kinderen. De Krampus is een dreiging voor stoute kinderen. Zij kunnen straf krijgen of meegenomen worden in een zak of mand. Het uiterlijk van de Krampussen kan per dorp verschillen.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.

*

code