Hochgründeck in de herfst.
Hochgründeck in de herfst.

Hochgründeck in de herfst.

Rustgevende stilte in het bos, de vredeskapel op de top, een klimaatvriendelijke berghut en een ongelooflijk mooi uitzicht op meer dan 300 toppen: op het Hochgründeck (1827 m) komen lichaam, geest en ziel in harmonie en een ritueel nodigt je uit om innerlijke rust te vinden.

Het startpunt voor de wandeling naar de Hochgründeck ligt voor ons in het dorpje Hüttau. Vanaf de Parkeerplaats kom je gelijk in het bos. De top is nog niet te zien. Geen wonder, want de Hochgründeck wordt beschouwd als een van de hoogste beboste toppen van de Alpen en dat is een echte specialiteit!

De bestemming is dus onbekend, maar de weg ernaartoe is goed aangegeven. Bijna twee uur lang gaat het gestaag bergopwaarts over bospaden en smalle klimmetjes: eerst langs idyllische bergweiden, dan door het groene bergbos, dat in de zomer heerlijk verfrissend is en betovert met zijn spel van licht en schaduw, wortelpaden en het gezang van vogels. Op het laatste deel van de route komen wij al aardig in sneeuw doordat het al herfst is en een deel van de wandeling in de schaduw ligt! Vanaf nu is het ook zeker: ver kan het niet zijn! Een van de mooiste stukken van het pad voor mij was het laatste stuk voor het Heinrich-Kiener-Haus: nu gaat het bos open en gaat de lucht open! De reis was het waard! De beloning in de vorm van een fantastisch uitzicht nadert.

We gaan direct naar de Top. De top met weilanden en houten banken nodigt uit om langer te blijven. Het nodigt uit om je te verbinden met de kracht van deze plek, de vrede in jezelf te vinden. Het uitzicht is fenomenaal – van het avonturenkasteel Hohenwerfen en zoveel bergtoppen.

We kiezen ervoor om nog te stoppen bij het Heinrich-Keiner-Haus en kiezen ervoor via de St. Vinzenz-Friedenskirche te wandelen. De kapel is een echt juweeltje, het topboek is een schat aan wensen, zegeningen en erkenningen.

Na een warme versnapering is het tijd om terug te gaan. We blijven nog even op het veld voor de top en nemen nog een doosje met rode veenbessen mee voor de jam