Eenvoudig en lekker: Pofesen
Eenvoudig en lekker: Pofesen

Eenvoudig en lekker: Pofesen

Natuurlijk staat Oostenrijk vooral bekend om zijn heerlijke zoete keuken zoals taarten en gebak. Of het nou Kaiserschmarren, Sachertorte of de ‚Guglhupf‘ is, alleen bij het zien van Foto’s loopt ´t water al in m´n Mond en hoor ik mn buik al rommelen.
Wat de meeste nog niet kennen, maar ongelooflijk hemels smaakt, zijn Pofesen!

Vele traditionele recepten komen uit de tijd waar honger en armoede nog groot waren op de boerderijen. Door het oude brood toch nog te kunnen gebruiken zijn Pofesen ontstaan. Ook door het inkoken van vruchten uit de eigen tuin kon vaak de dure suiker vervangen worden.

Het hart van de Pofese bestaat uit jam, bij ons in Pongau word veelal pruimenjam gebruikt maar ook andere jams zijn mogelijk.

Het Recept

  • 1 Brood ik neem altijd toastbrood omdat het makkelijk te gebruiken is en vaak over is
    1 pot Jam
  • 2 ei
  • 150 ml Melk , ook Hafer drink of Soja drink zijn mogelijk
  • 1 TL suiker
  • evt. poedersuiker om te bestrooien

De plakken brood naast elkaar leggen en met Jam besmeren. Daarna de beide plakken op elkaar leggen.

Ik mix de eieren met de melk en 1tl suiker in een schotel, dit is het deeg voor de Pofesen.

In een wat grotere pan doe ik ongeveer 3 EL boter of margerine en verwarm het tot het goed gesmolten is. Je kunt ook de Pofesen even in de frituur verwarmen

De Pofesen drenk ik aan beide kanten met eier melk mix zodat ze helemaal bedekt met het deeg zijn.

Als de boter mooi bruin is, doe ik de Pofesen in de pan aan braad ze aan beide kanten ongeveer 2 Minuten goudbruin.

  1. Tip: als te klaar zijn even op keukenpapier af laten druipen
  2. Als laatste voor het serveren met poedersuiken bestrooien, omdat het extra lekker smaakt.